De Wittenhorstgeschiedenis in vogelvlucht

Behalve een club met een groots heden, is Wittenhorst ook een club met een groots verleden. Hoewel Wittenhorst pas in 1936 werd opgericht, betekent dit niet dat er daarvoor niet werd gevoetbald in Horst. Vanaf 1908 ontstonden verschillende clubs en clubjes. De enige twee die levensvatbaar bleken, werden allebei in 1927 opgericht: Concordia en HVC (Horster Voetbalclub). In 1936 fuseerden deze beide clubs tot HSC (Horster Sport Combinatie). Drie jaar later zou de vereniging haar huidige naam krijgen.

Reglment_HSC_1936.jpg

Een eerste bloeiperiode beleefde Wittenhorst in de jaren direct na de Tweede Wereldoorlog. In 1946 werd het kampioenschap in de vierde klasse behaald en volgde na dubbele winst in promotiewedstrijden tegen Gennep promotie naar de derde klasse. Daarin behaalde het team twee opeenvolgende kampioenschappen. Promotie bleek evenwel beide keren te hoog gegrepen. Ook in het seizoen 1951/52 was het van hetzelfde laken een pak: wel kampioen, géén promotie. Ondanks het vertrek van sterspeler Jan Schatorjé was het een jaar later wel raak. Na drie meeslepende en drukbezochte promotiewedstrijden tegen Linne promoveerde Wittenhorst naar de tweede klasse. Op dit destijds op één na hoogste niveau wist het zich vervolgens tien jaar lang te handhaven.

Kampioensteam_1952-53.jpg

Foto: Kampioensteam 1952/1953

Wittenhorst speelde zijn thuiswedstrijden lange tijd op twee velden aan de Loevestraat. In 1951 werd verkast naar de Venrayseweg, waar achter café-restaurant De Oude Lind twee speelvelden werden aangelegd. Vele duizenden toeschouwers genoten hier onder meer van wedstrijden op leven en dood tegen aartsrivaal Venray.

Promotiewedstrijd_tegen_Linne_1953.jpg

1953: Promotiewedstrijd tegen Linne

De verhuizing in 1964 naar het huidige sportpark Ter Horst viel samen met een sportieve neergang. Weliswaar wist het eerste team in 1965 nog te promoveren naar de tweede klasse, na twee opeenvolgende degradaties vond Wittenhorst zich in 1969 terug in de vierde klasse.

25-jarig_jubileum_1961.jpg

Foto: 25 jarig jubileum 1961

De jaren zeventig werden voornamelijk doorgebracht in de vierde klasse; de door bestuursperikelen ontsierden jaren tachtig in de derde klasse. Het was vreemd genoeg een degradatie die in de jaren negentig een nieuwe bloeiperiode inluidde: na de degradatie naar de vierde klasse in 1991 volgden drie kampioenschappen in vier jaar. Na twee degradaties in drie jaar was Wittenhorst in 1998 echter weer terug bij af: de derde klasse.

Oud_internationals_in_1999.jpg

Foto: 1999, wedstrijd tegen oud internationals

Dertien lange jaren zonder kampioenschap of degradatie volgden. Pas in 2011 kwam was er weer reden voor groot feest: door twee overwinningen in de finale van de nacompetitie tegen Nooit Gedacht uit Geffen promoveerde Wittenhorst naar de tweede klasse. Tegen alle verwachtingen in wist het team ook treetje hoger zijn weg te vinden. Sterker: het eerste seizoen in de tweede klasse werd bekroond met een kampioenschap – het eerste in zeventien jaar – en promotie naar de eerste klasse!

Wittenhorst_1_Promotie_naar_1e_klasse_in_2012.jpg

Foto: Team Promotie naar de 1e klasse

In de loop der jaren groeide Wittenhorst uit tot de grootste sportvereniging van de gemeente Horst (aan de Maas) met meer dan duizend leden, niet alleen uitkomend in jeugd-, senioren- en veteranenteams, maar sinds een aantal jaren ook in meisjes-, dames- en G-teams. De toeloop van leden maakte de afgelopen decennia ook diverse grootschalige verbouwingen en vergrotingen van de kantine en de kleedlokalen noodzakelijk.

Hoewel prachtig gelegen, vormde de toestand van de velden van sportpark Ter Horst jarenlang een bron van zorg. Aan het getob kwam in 2011 – het jaar waarin de vereniging haar 75-jarig bestaan vierde – een einde met de aanleg van liefst twee kunstgrasvelden.