Facebook

 
 

Sportcafé XL in Horst! Vrijwilligers zijn "Helden"!

Sportcafé XL in Horst! Vrijwilligers zijn

Het is weer zo ver: op 21 november a.s. vindt de vierde editie van het Sportcafé XL plaats, dit keer bij het Dendron College! Hoe kunnen wij, Sport aan de Maas en Club Totaal,  jou dit jaar als vereniging of organisatie het beste adviseren en helpen? We hebben de verenigingen in Noord-Limburg gevraagd waar ze meer over willen leren en hebben hiermee de beste workshops voor “jullie” geselecteerd. En met “jullie” bedoelen we bestuursleden EN vrijwilligers. We zien je graag op 21 november a.s. vanaf 17:30 bij het Dendron College in Horst!

Vrijwilligers zijn helden: Han Fleuren over de waarde van vrijwilligers

Han_Fleuren.png

 

Han Fleuren, eigenaar van Boomkwekerij Fleuren opent de avond. Wat heeft een boomkweker op een sportevenement te zoeken? Niet alleen is Han zelf betrokken bij het verenigingsleven, maar heeft hij in het verleden zelf voor de vraag gestaan waar veel verenigingen nu mee te maken hebben: 'wat moet ik nú doen om in de toekomst ook nog bestaansrecht te hebben?' Met zijn ongelimiteerde enthousiasme en inspiratie zal Han het Sportcafé XL openen met 'Vrijwilligers zijn Helden".

Hoe en op welke manier moet je innoveren om ervoor te zorgen dat je over 5 of 10 jaar nog bestaat? Vrijwilligers zijn misschien wel de belangrijkste factor die er "voor zorgen dat een vereniging blijft draaien. Vrijwilligers zijn niet makkelijk te vinden, en als je ze eenmaal hebt, wat dan? Vaak worden ze vergeten. Heel jammer, want vrijwilligers, dat zijn pas echte helden!"

Hoe maak je je vereniging beter?

Meer scheidsrechters? Als betere trainer voor de groep staan? Een sportaanbod voor 55-plussers of mensen met een beperking? Wat wil jij als vereniging graag leren en hoe wil jij jouw vereniging beter maken? Tijdens het Sportcafé XL bieden we jou de kans om te leren. Van jezelf, andere verenigingen en natuurlijk onze workshopleiders. Maar ook ontmoet je natuurlijk je de collega’s van de andere verenigingen.

We hebben maar liefst 15 workshops voor je klaarstaan. Uiteraard zijn deze niet alleen voor het bestuur. Ken je trainers, commissieleden of andere vrijwilligers die van de workshops kunnen leren? Iedereen is welkom! Uiteraard is de avond geheel kosteloos en beginnen we met een hapje en een drankje in een “Gezonde Sportkantine”. 

De workshops

Onderstaande workshops kun je op 21 november in twee rondes volgen. Tijdens het aanmelden vind je meer informatie en kies je je twee workshops. 

1. Bij ons gebeurt zoiets niet! Hoe veilig is jouw vereniging? Wat doe je binnen je vereniging als een team of teamlid van jouw vereniging zich ernstig misdraagt tijdens een wedstrijd? Ben jij voorbereid? Doe de Quick Scan van Clubtotaal!

2. Vrijwilligers zijn helden. Het vrijwilligersbestand staat bij veel verenigingen onder druk. Steeds minder mensen moeten méér werk verrichten om de vereniging draaiende te houden. Hoe hou je vrijwilligers tevreden en betrokken?

3. Positief Coachen: jouw vereniging op z’n best. Een sportvereniging moet leuk zijn, voor iedereen. Positief Coachen houdt je een spiegel voor op een bijzondere, confronterende en humoristische wijze!

4. Met Team:Fit! naar een gezonde sportkantine. Steeds meer sporters realiseren zich dat (gezonde) voeding belangrijk is. Bied jij gezonde(re) voeding aan in de sportkantine? Team:Fit! helpt daarbij. Krijg inzicht in hoe jouw sportkantine gezonder kan en leer van de aanpak bij andere sportverenigingen. 

5. Sport voor mensen met een beperking beter vindbaar. Veel mensen met een beperking weten het sportaanbod niet te vinden. Uniek Sporten (app) laat zien waar ze terecht kunnen. Hoe kun jij als sportaanbieder je aanbod beter vindbaar maken? 

6. Sporten voor kwetsbare doelgroepen. Hoe kan een vereniging drempels wegnemen zodat de (sociale) toegankelijkheid voor kwetsbare doelgroepen toeneemt? Ontdek hoe je een vereniging toegankelijk kunt maken voor kwetsbare doelgroepen.

7. 55+, de doelgroep van de toekomst. De samenleving vergrijst. Dat betekent steeds meer 55-plussers die willen sporten. Moet je hier je aanbod op aanpassen? Hoe kun je als vereniging hierop inspelen en welke kansen liggen er?

8. Koplopers gezocht! Noord-Limburg is letterlijk en figuurlijk een echte koploper op het gebied van sport en bewegen. Hoe wordt jouw vereniging een koploper die bijdraagt aan de ambities en plannen van de regio? Hoe kunnen we elkaar daarin helpen? 

9. Verdien geld met je accommodatie. Spouwmuurisolatie, zonnepanelen, Ledverlichting... steeds meer gemeenten en verenigingen verduurzamen accommodaties. Maar hoe doe je dit? Doe de Energiescan en krijg de mogelijkheden in beeld.

10. Imago: lust of last? Het gewenste imago van de vereniging is veelal niet hetzelfde als het daadwerkelijke imago. Welke invloed heeft een imago en hoe zorg je ervoor dat het imago van jouw vereniging (wel) bijdraagt aan de doelen die je hebt gesteld? Hoe zet je de juiste communicatiemiddelen in en zorg je ervoor dat ze jouw doelgroep aanspreken?

11. Arbitrage naar een hoger niveau. Hoe kunnen verenigingen samenwerken met elkaar maar ook met scholen en gemeenten om de arbitrage binnen de regio naar een hoger niveau te tillen? Samenwerken geeft kansen!

12. Netwerksessie: de vereniging van de toekomst. De vitale sportvereniging is een vereniging die verder kijkt dan de eigen sportbeleving. Ton Hagens en Marc Wijnen delen hun ervaringen in de ontwikkeling binnen hun vereniging die hebben geleid tot het initiatief Afslag 10. Praat mee en neem deze inspiratie mee naar je eigen vereniging!

13. Netwerksessie: aangepast sporten. Iedereen kan Sporten! Iedereen die te maken heeft met aangepast sporten of dit faciliteert is welkom in deze netwerksessie. We willen graag met jullie in gesprek over onze gezamenlijke wensen en mogelijkheden.

14. Practicum: trainen is een vak! Hoe sta je als trainer voor een groep? Goed zijn in je vak is één ding, maar je kennis overdragen op anderen is een hele andere uitdaging. Goede trainers binden, boeien en behouden jonge leden!

15. Practicum: sporten voor 55+. We laten bewegingsvormen zien die perfect passen bij de generatie 55+. We helpen deze te vertalen naar sporten voor jouw vereniging. Het is niet verplicht de workshop ‘55+, de doelgroep van de toekomst!’ bij te wonen.

Aanmelding:

Meld je hier aan  of ga naar: http://nieuwsbrief.mooilogisch.nl/t/d-i-drdlhld-l-y/