Facebook

 
 

Nieuwjaarsrede 2018

Nieuwjaarsrede 2018

Nieuwjaarsrede 2018 - RKSV Wittenhorst

Beste aanwezigen,

Het jaar 2017 was een mooi Wittenhorstjaar. Een jaar met diverse sportieve successen, zoals de bekerwinst van JO13-1, kampioenschappen van diverse teams en de EK-winst van onze ambassadeur Dominique Janssen.

2017 was echter ook zeker een jaar van verandering. Na vijf succesvolle jaren namen wij afscheid van Jan Lauers, de langstzittende hoofdtrainer uit onze clubgeschiedenis. In het bestuur vertrokken Ger Hesen en voorzitter Ton Hagens. Twee bestuurders met een lange staat van dienst die de club gebracht hebben waar we nu staan. Nadat we eerder in het jaar plotseling afscheid moesten nemen van clubman Ben Hagens hebben we hebben we recentelijk tot ons verdriet ook afscheid moeten nemen van ons oudste lid, Frank Boekestijn. Die op 88-jarige leeftijd overleed. Helaas zaken waar we niet aan ontkomen als vereniging.

Het nieuwe jaar mogen we beginnen op een stabiele basis in de hele vereniging. Ruim 1.000 leden aan het sporten houden is een uitdaging an sich, maar één waar vele vrijwilligers dagelijks hun best voor doen. Met het vernieuwde bestuur, met naast mij nog drie nieuwe bestuursleden, zijn we inmiddels ruim 3 maanden op weg. Op diverse thema’s liggen nog mooie uitdagingen, maar we beseffen dat we bouwen vanuit een sterk fundament.

Wittenhorst is een club die alom geroemd is in de regio.  In mijn korte voorzittersperiode heb ik al diverse verzoeken gekregen om eens te vertellen hoe wij de dingen doen. Dit is een compliment voor iedereen binnen de vereniging die hier een bijdrage aan heeft geleverd en nog altijd levert. Aan de top komen is echter één ding, hier blijven is vaak minstens zo’n grote uitdaging. De wereld om ons heen is namelijk continue aan verandering onderhevig.

Zo is het betalen van contributie steeds vaker een argument om iets te kunnen eisen, in plaats van een vergoeding voor de mogelijkheid die een vereniging biedt om met vrienden een leuke hobby uit te oefenen. Verenigingen om ons heen zijn daarnaast ook in beweging. Of het nu gaat om andere voetbalclubs op niveau, naburige voetbalclubs of andersoortige verenigingen met hun eigen aanbod en uitstraling. De nieuwe generaties heeft andere behoeftes m.b.t. het beoefenen van sport en de manier waarop ze de vereniging beleven. Dit alles zorgt ervoor dat wij als Wittenhorst mee moeten bewegen. Dit gaan we in 2018 dan ook zeker doen!

Oriëntatie nieuwe accommodatie

Samen met onze buren van de Horster Tennisclub zijn we bijvoorbeeld onlangs een oriëntatie gestart voor een nieuwe gezamenlijke accommodatie. Dit wordt nadrukkelijk geen nieuwe ‘kantine’ met kleedlokalen, maar een ontmoetingsruimte met sportfaciliteiten in de brede zin met ook meer gebruikers dan alleen de tennis- en voetbalclub. Sportbeleving en ontmoeting moeten hier maximaal tot uiting gaan komen.  

Voor velen lijkt onze accommodatie nog hartstikke prima, maar juist als we onze positie in de regio willen handhaven, zullen we tijdig stappen moeten zetten. Dit kunnen wij niet alleen! De ontwikkeling Afslag10 heeft er inmiddels voor gezorgd dat diverse verenigingen naar elkaar toegegroeid zijn en samen optrekken bij diverse zaken met als doel leefbaarheid voor nu en in de toekomst in Horst (aan de Maas).

Als onderdeel van Afslag10 gaan we in 2018 de genoemde oriëntatie in voor een gezamenlijke accommodatie die we binnen enkele jaren willen realiseren. In dit proces kunnen en willen wij onze achterban niet vergeten. Er komen daarom sessies waarop onze leden en vrijwilligers mee kunnen gaan denken over de gewenste invulling. Samen met professionele ondersteuning waarover we kunnen beschikken gaan we hier tot iets schitterends komen waarmee Wittenhorst en de overige partners nog nadrukkelijker op de kaart gaan zetten!

Overige ambities 2018

Naast dit traject hebben we nog diverse mooie ambities waaraan al gewerkt wordt. 

Enkele enthousiastelingen vanuit de club werken al actief aan een duurzaam vrijwilligersbeleid. Doel hiervan is niet alleen het invullen van de groeiende vacatures, maar vooral het aan kunnen blijven bieden  van de mooie voetbalsport zoals dat in de brede zin kan bij Wittenhorst! Leden moeten energie gaan krijgen om een bijdrage te leveren aan onze vereniging in plaats van dit te zien als een last.

Op communicatief gebied worden er al mooie stappen gezet met social media en leuke nieuwe items zoals de ‘vrijwilliger vrijdag’. De realisatie van een nieuwe website is een mooi richtpunt voor 2018. 

Samen met de Businessclub gaan we de uitdaging aan om meer bedrijven aan ons zakelijke netwerk te binden om daarmee de financiële basis onder de vereniging te versterken.

Ook sportief hebben we vele mooie dingen in het vooruitzicht:

  • Het grote aantal jeugdspelers dat wekelijks het plezier van het voetbalspelletje mag ervaren;
  • Het G-team hoopt zich weer te kwalificeren voor de Special Olympics in juni van dit jaar;
  • De wandelvoetballers die steeds meer helden van vroeger weer terug op het trainingsveld én in de kantine krijgen.
  • De diverse prestatieve jeugdteams strijden om hun plekken in de landelijke competities;
  • De Dames 1 gaat na de winst van de eerste periodetitel voor de echte titel in de 3e klasse;
  • Wittenhorst 2 is talentvol en hoopt zo lang mogelijk mee te strijden om promotie naar de op termijn gewenste hoofdklasse;

Tot slot gaat ons vaandelteam Wittenhorst 1 een mooie uitdaging aan om een historische promotie naar de Hoofdklasse te bereiken. Een prestatie die uniek zou zijn in de historie van onze club. Zeker als we die bereiken vanuit onze eigen identiteit met grotendeels jongens uit de eigen regio. Een mogelijke promotie zal aan deze visie geen afbreuk gaan doen. Dan gaan we de hoofdklasse laten zien wat Horst aan de Maas aan voetbaltalent te bieden heeft!

Een oprechte dank voor het afgelopen jaar aan iedereen die op zijn of haar manier een bijdrage heeft geleverd aan onze vereniging. Dat we in 2018 samen de deur naar een nog mooiere toekomst open mogen zetten en vele successen mogen vieren!

Ron van den Bekerom, voorzitter RKsv Wittenhorst