Wittenhorst

Zoeken | Contact

Exclusief: Ton Hagens

30 december 2012

Naam : Ton Hagens

Leeftijd: 45 jaar

Opleiding/Beroep:

- MTS Werktuigbouwkunde

- Technische Informatica

- HTS Bedrijfskunde

- Directeur Services bij Pulse Business Solutions

Ton, je bent al weer heel wat jaren actief in het bestuur, recent weer herkozen voor een nieuwe termijn van 3 jaar, er is in al die jaren veel gebeurd, hoe heb je al die jaren beleefd? 

Ik ben in 2006 toegetreden tot het hoofdbestuur als bestuurslid  Commerciële Zaken. Het was toen bestuurlijk een moeilijke tijd omdat Wittenhorst op dat moment worstelde met haar identiteit. We wilden vooruit, maar waren als relatief jong bestuur zoekende en hadden heel wat vraagstukken op ons bordje liggen.

In 2008 werd ik gevraagd om voorzitter te worden van deze mooie vereniging. Hier heb ik toen goed over nagedacht en uiteindelijk ja op gezegd, het voelde als een eer. Daarbij wilde ik graag met een team van clubmensen een resultaat neerzetten om trots op te zijn. Want dat is mijn innerlijke drijfveer. Ik ben resultaatgericht en wil altijd gezamenlijk iets tastbaars neerzetten waar je trots op kunt zijn. Dat geeft zoveel positieve energie dat je weer op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen en daar hou ik van. Een dag niets doen is in mijn beleving een verloren dag.

De afgelopen jaren heb ik intense momenten beleefd en vele mooie, maar ook trieste momenten mogen ervaren. Dat hoort bij het leven en Wittenhorst is daar onderdeel van. Dieptepunten wat betreft de vereniging wil ik niet noemen omdat je altijd wel moet relativeren. Momenten die mij echter veel pijn doen is als we afscheid moeten nemen van een persoon die verbonden is aan Wittenhorst, een clubmens. Wat mij betreft zijn de laatste jaren te veel mensen van ons heen gegaan, daar denk ik vaak aan en dat kan ik moeilijk plaatsen. 

Wat is eigenlijk het mooiste moment dat je tot nu toe hebt meegemaakt bij Wittenhorst?

Ik vind het altijd lastig om een moment te kiezen, enerzijds omdat het lijkt of andere momenten niet belangrijk zijn en anderzijds omdat ik intens geniet van zoveel mooie momenten binnen de vereniging. Toch wil ik er twee momenten uitlichten.

- Raadsvergadering Horst aan de Maas, 12 april 2011;

Besluitvorming uitbreiding accommodatie sportpark “Ter Horst”. Om precies 22.30 uur gaf de voltallige raad het jawoord voor de aanleg van twee kunstgrasvelden en uitbreiding van de kleedaccommodaties, uniek voor onze regio. Er was in de voorbereidingsfase door een hecht team keihard gewerkt om dit te realiseren en het was cruciaal voor de toekomst van Wittenhorst.

- Kampioenschap van het 1ste elftal, 13 mei 2012;

De kampioenswedstrijd tegen SSS ’18 voor bijna 2.000 toeschouwers. Alles was door veel mensen tot in de puntjes voorbereid en zelfs het weer was mooi. De wedstrijd stond bol van de spanning en dan het slot, zenuwslopend. Wittenhorst had verloren en ik had rechtstreeks contact met Roermond, waar ook Venlosche Boys nog het kampioenschap kon pakken. Die minuten vergeet je nooit meer, het werd akelig stil op het sportpark  en dan het verlossende woord aan de andere kant van de lijn “de wedstrijd is afgelopen” en belangrijker nog, Wittenhorst is kampioen! Ik geloof dat ik daarna naar de middenstip ben gerend en de eerste de beste die ik tegen kwam om de nek ben gevlogen. De momenten daarna zijn niet in de woorden uit te drukken, het gevoel wat je dan bekruipt is bijzonder en is niet in geld uit te drukken. De intocht in het dorp met de Koninklijke Harmonie was er een met rillingen op mijn lijf. Dan schieten zoveel beelden door je hoofd. De weg naar het kampioenschap was echt niet makkelijk voor de spelersgroep en alle mensen die er nauw bij betrokken waren……. en dan de beloning, fantastisch!!!

Het lijkt vaak bij voetbalclubs dat bestuursleden ver van de praktijk afstaan, hoe zie je dat eigenlijk binnen Wittenhorst?

Ik durf te zeggen dat bij Wittenhorst dat zeker niet het geval is. Sterker nog, soms zou bestuurlijk gezien meer afstand beter zijn. Daar gaan we ook als bestuur aan werken maar daarbij ben ik niet bang dat de afstand te groot wordt. Simpelweg omdat het huidige bestuur uit personen bestaat die graag tussen de mensen staan. Er zijn geen ego’s die bevredigd moeten worden. Het huidige bestuur is een mooie afspiegeling van de Horster samenleving.

Wittenhorst zit in een belangrijke ontwikkelingsfase, zowel sportief als zakelijk. Kun je iets zeggen over de plannen voor de toekomst?

Sportief ligt er een duidelijk beleidsplan waarbij aangegeven is waar Wittenhorst wil staan en hoort te staan, zowel bij de jeugd als de senioren. Hier liggen we mooi op schema, echter zal de komende jaren geïnvesteerd moeten worden in onze eigen jeugdopleiding. Daarbij mogen we het meiden- en vrouwenvoetbal zeker niet vergeten.

Wittenhorst wil zich op termijn veel duidelijker profileren als regioclub, waarbij we zowel sportief als maatschappelijk een voortrekkersrol willen vervullen.

Zakelijk liggen er mooie kansen. Wittenhorst heeft de afgelopen jaren haar naam, lees waarde, enorm geladen. Daarmee wil ik zeggen dat Wittenhorst zowel voor partners als sponsoren erg interessant kan zijn. Dat merken we ook op dit moment en daarbij is het mooi te mogen ervaren dat het bedrijfsleven ons ook een warm hart toedraagt.

Daarom zijn we ook gestart met een Wittenhorst Business Club. Om samen te bouwen aan een netwerk met Wittenhorst als kapstok. Hier liggen mooie kansen voor de ondernemers alsook voor de vereniging.

In diverse publicaties lezen we de uitspraak : Professionaliseren met behoud van cultuur!  Kun je eens uitleggen wat je daar nu precies mee bedoelt?

Heel simpel, Wittenhorst moet zichzelf blijven maar zal op specifieke plaatsen in de organisatie aangevuld moeten worden om de juiste kwaliteit te kunnen bieden als vereniging. Neem het voorbeeld van onze maatschappelijke partners. Parkhotel Horst die zeer mooie sponsoractiviteiten faciliteert, Mindworkz die een prachtige website gemaakt heeft en Fysio Westsingel die ons medisch perfect ondersteunen. Maar ook het aantrekken van Richard Kleuskens is een mooi voorbeeld van de manier waarop Wittenhorst investeert in de jeugdopleiding.

Wat is eigenlijk jouw belangrijkste speerpunt voor het komend jaar?

Mijn persoonlijk belangrijkste speerpunt is dat we de vereniging blijven die we al jaren zijn, lees cultuur. Ondanks de ambitie die we nastreven moeten we vooral onszelf blijven, zowel sportief als maatschappelijk. Hier zie ik voor mijzelf een taak weggelegd om dit proces te bewaken en er gewoon te zijn voor de vereniging. We moeten het ook niet moeilijker maken, toch?

Wat is het belangrijkste speerpunt voor het bestuur komend jaar?

Samenwerken en verbinden. Daar zit een diepere gedachte achter die we willen uitdragen en waar we ook daadwerkelijk invulling aan willen geven. Dat betekent bijvoorbeeld dat we op sportief vlak willen verbinden tussen de senioren en de jeugd. Een mooi voorbeeld hiervan is Jong Oranje, wat weer nieuw leven is ingeblazen. Spelers uit de jeugd spelen in één team samen met de spelers van de selectie.

Daarnaast willen we met het bedrijfsleven en de gemeente ook de samenwerking aangaan en hierbij kan Wittenhorst de verbindende factor zijn, een sociale en zakelijke ontmoetingsplaats voor iedereen. 

Er is een ontwikkeling gaande op maatschappelijk gebied, wat moeten we ons daar eigenlijk bij voorstellen??

Wittenhorst wil zich sportief, maar zeker ook maatschappelijk onderscheiden. Daarom is er een commissie in het leven geroepen die heet “Maatschappelijk Verenigen”. Deze commissie, onder leiding van oud-bestuurder Hay Emonts, heeft zich ten doel gesteld om Maatschappelijk Partners aan Wittenhorst te verbinden, maar om ook iets te beteken voor onze spelers. Dit kan zijn door verbinding te leggen tussen een speler en een bedrijf als het gaat om een stageplaats maar ook voor een baan. Dat is in deze tijd een flinke uitdaging, maar als het lukt geeft het wederom een voldaan gevoel. Daarmee is Wittenhorst meer als een voetbalclub, maar een vereniging die haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt.

Ondanks het verlies van de laatste wedstrijd tegen Oss, staat Wittenhorst in de top van de 1e Klasse. Volgend jaar Hoofdklasse??

Weet ik niet, laten we genieten van de momenten die we nu meemaken en vooral niet gaan forceren. Hoofdklasse is geen doel op zich, maar kan het gevolg zijn van een prachtige spelersgroep en dito staf. Een mooie klassering aan het einde van het seizoen is niet alleen een 1ste plaats.

Wil je aan het eind van het jaar nog iets kwijt aan de leden van de Wittenhorst, en we nemen uiteraard geen genoegen met uitspraken als: Prettige Kerstdagen en gelukkig Nieuwjaar!

Laten we vooral genieten van hetgeen dicht bij ons staat. Wittenhorst is een club waar iedereen zich thuis moet kunnen voelen, jong en oud. Het afgelopen jaar was bijzonder, nog mooier als het jubileumjaar, maar het gaat niet alleen om het resultaat, het gaat er om dat we er zijn voor elkaar. Niet alleen een sociale ontmoetingsplek voor onze 1.100 leden, maar voor iedereen!

Fijne dagen gewenst en geniet!

 “The best way to predict the future is to create it” (niet zelf verzonnen)