Wittenhorst

Zoeken | Contact

In het zonnetje gezet: Frans Wijnhoven

In het zonnetje gezet: Frans Wijnhoven

12 april 2023

Deze week heeft een afvaardiging van de vrijwilligerscommissie een bezoek gebracht aan ons lid Frans Wijnhoven (88). Frans is aankomende zomer niet alleen 60 jaar (!) lid, hij is ook al tientallen jaren actief als vrijwilliger voor Wittenhorst. Helaas laat Frans' gezondheid het de laatste tijd niet toe om nog met enige regelmaat een bezoek te brengen aan ons sportpark en hierdoor zijn steentje bij te dragen. Reden voor de vrijwilligerscommissie om hem thuis op te zoeken. Er werd hem een mooie bos bloemen overhandigd met een dankwoord voor alles wat Frans de afgelopen decennia voor de club heeft betekend. 

Duizendpoot

De lijst met functies door de jaren heen liegt er niet om: voetballer bij de senioren en veteranen, leider tijdens de vroegere voetbaldagen, trainer van de jeugd en later de mini-F en dertig jaar op zondagmiddag bij Wittenhorst 1 de entree innen bij de kassa. Dit is slechts een greep uit het verleden van Frans zijn functies binnen Wittenhorst. 

Frans Wijnhoven2.jpg

Eerste voetbalschoenen

Frans is geboren en getogen in America. Hier leerde hij ook het spelletje en heeft hij verschillende jaren gevoetbald. Op de foto hierboven zien we Frans met zijn toenmalige teamgenoten van AVV op de teamfoto. Frans is staand de tweede van rechts. Frans kocht zijn eerste voetbalschoenen met dorpsgenoot Teng Logtens. Voor de jongere lezers onder ons: Teng is ook van oorsprong Americaan, maar voetbalde in de jaren '40 en '50 van de vorige eeuw bij Wittenhorst en vierde hier verschillende kampioenschappen. Ook Frans zocht zijn voetbalheil in Horst; daar was het net allemaal wat beter geregeld. Het had niet veel gescheeld of Frans was nooit gaan voetballen: zijn vader beugelde namelijk en wilde dat de jonge Frans dit ook ging doen. Dat voetballen was allemaal veel te lomp en gevaarlijk. Uiteindelijk kreeg Frans toch zijn zin. 

Scheidsrechter

Naast dat hij in zijn vrije tijd graag voetbalde, was Frans ook scheidsrechter. Helaas brak hij zijn been, waardoor hij niet meer op het niveau kon fluiten waarop hij acteerde. Hierdoor besloot hij te stoppen. Omdat hij het spelletje veel te leuk vond, werd hij al snel vrijwilliger bij Wittenhorst, de club waar hij ook al voetbalde. Hier rechts zien we het scheidsrechtersbewijs van de jaren '50. 

Frans Wijnhoven1.jpg

Veteranen

In zijn eerste jaren als voetballer in Horst voetbalde Frans in de elftallen van het derde, vierde en vijfde. Naast zijn werk als jeugdtrainer, zijn inzet voor de voetbaldagen voor de jeugdelftallen en zijn inzet op de zondagmiddagen, was Frans in zijn nadagen als voetballer ook jarenlang een graag geziene gast bij de veteranen. Hij speelde jarenlang tussen de vedettes van weleer en was daarnaast altijd in voor een drankje en gezelligheid in de kantine. Hieronder zijn twee teamfoto's te bekijken, welke hij nog altijd heeft bewaard in zijn fotoalbum. 

Frans Wijnhoven4.jpg
Frans Wijnhoven3.jpg

Clubman

Frans is één van de langst dienende leden en vrijwilligers van de club, iemand die door de jaren heen met honderden leden en vrijwilligers heeft gewerkt en daardoor een echte clubman is geworden. We hopen dat zijn gezondheid het toelaat om toch nog met enige regelmaat een bezoekje te brengen aan het sportpark. Hoe dan ook; we willen ook via deze weg Frans bedanken voor alle jaren trouwe dienst en wensen hem veel beterschap toe.