Van der Coelen: "We beschikken over een groep met ervaring, kwaliteit en grote talenten"
8 juli 2021
Sjoerd van der Coelen begint over een aantal weken aan zijn avontuur als hoofdtrainer van RKsv Wittenhorst. In een uitgebreid interview blikken wij met hem vooruit op deze mooie uitdaging.
Sjoerd is 41 jaar en woont samen met Loes en hun twee dochters in Venray. Hij begon al op zijn vijfde met voetballen bij EWC’46 in Well. Na zo’n zes jaar in de jeugd aldaar, kreeg hij de kans om zijn droom tot profvoetballer waar te maken en vertrok hij naar VVV-Venlo. In het tweede jaar van de B-categorie kreeg Van der Coelen te horen dat hij niet goed genoeg was en dus afviel. Het duurde even voordat hij deze teleurstelling verwerkt had. “Als kind ben je niet altijd realistisch. Ik had wel in de gaten dat ik niet altijd negentig minuten speelde en niet bij de betere hoorde, maar toch hoop je ieder jaar weer door te mogen."
Na zijn periode als jeugdspeler in Venlo, keerde Van der Coelen terug bij EWC, waar hij onder Ton Kosterman debuteerde in het eerste elftal. Na een aantal jaar vertrok hij in 2002 naar sv Venray, waar hij zeven jaar in het eerste elftal heeft gespeeld. Op 29-jarige leeftijd besloot hij om te stoppen met voetbal. Dit had overigens niets te maken met blessures, maar met zijn ambities als (jeugd)trainer. Zo trainde hij elftallen in de jeugd bij EWC, sv Venray en Wittenhorst, waar hij zelfs nog een aantal maanden het eerste elftal trainde na het vertrek van Joop van der Sterren. In 2012 behaalde hij zijn UEFA-A diploma en liep hij stage bij de A1 van NEC onder Arno Arts. Tijdens deze opleiding kreeg Sjoerd de kans om in de keuken te kijken bij clubs als Ajax, Feyenoord, PSV en FC Twente. Hij voerde vervolgens enkele gesprekken met NEC, om aldaar als jeugdtrainer aan de slag te gaan. Dit liep echter op niets uit.
Vervolgens maakte de Venraynaar de bewuste keuze om het amateurvoetbal in te gaan. Hij begon in de vierde klasse bij SVEB, wat hem werd geadviseerd door één van zijn voormalige trainers: André Koolhof. Hij zei: “Ondanks dat je een UEFA-A diploma hebt, moet je niet te hoog beginnen. Je moet bij een vierde- of vijfde klasser starten, daar sta je letterlijk tot je enkels in de modder.”
Van der Coelen: “Dit heb ik ook zo ervaren. Van rijschema’s maken tot aan de kleding toe, zo’n beetje alles regelde ik zelf. Dit waren twee hele leerzame jaren, waarna ik de overstap maakte naar Volharding. In die vier seizoenen heb ik me zowel als trainer en mens enorm kunnen ontwikkelen, een keer kampioen mogen worden en kunnen ruiken aan de 1e klasse. Hierna maakte ik de overstap naar Venlosche Boys, waar ik drie jaar heb mogen werken. Helaas ruim een jaar met weinig tot geen wedstrijden.”
Als jeugdspeler heb je bij VVV-Venlo gespeeld en bij de senioren bij sv Venray en onder jouw voorganger Ton Kosterman bij EWC in Well. Hoe vind je het om hem op te volgen?
“Het grappige is, dat ik hem drie jaar geleden heb gekoppeld aan Wittenhorst. In april/mei 2018, ik had een aantal maanden daarvoor getekend bij Venlosche Boys, werd ik gebeld door voorzitter Ron van den Bekerom met de vraag of ik binnen mijn netwerk nog beschikbare trainers kende die eventueel in aanmerking zouden kunnen komen voor Wittenhorst. Ik heb altijd wel contact gehouden met Ton en ik stelde hem dus voor bij Ron. Ik heb de gegevens van Ton toen gedeeld met Ron en uiteindelijk werd hij dus de nieuwe hoofdtrainer van Wittenhorst. We lopen niet de deur bij elkaar plat, maar hij blijft wel de trainer die mij heeft laten debuteren in het eerste elftal van EWC.”
Venlosche Boys wilde je ook graag behouden. Waarom is jouw keuze op Wittenhorst gevallen?
Sjoerd: “Ik heb drie jaar een fantastische tijd gehad bij Venlosche Boys en ik nam ook met pijn in het hart afscheid van een geweldige spelersgroep. We hebben tot de laatste dag, ook in de periode waarin we niet speelden, heel fanatiek getraind. Zelfs op zondagen stonden ze er; nooit piepen of klagen, maar altijd voetballen. Op een gegeven moment merkte ik dat veel op technisch vlak afhing van wat ik zou willen en ik ben meer een trainer die samen ergens aan wil bouwen en daarmee succes wil behalen. Toen Wittenhorst mij belde, triggerde mij dit wel. Ik was namelijk helemaal niet bezig met een vertrek, ook omdat het nog vrij vroeg in het seizoen was. Ik wist wat voor organisatie er bij Wittenhorst staat en de visie die ze daar hebben neergezet. Dit sprak mij erg aan en vanaf het eerste gesprek was het gevoel direct goed. Naast de visie en het beleid sprak de mogelijkheid tot een vaste assistent (Davy Beerens, red.) me ook erg aan. Een extra uitdaging voor mij om hiermee om te gaan, ook richting de toekomst. Dit alles heeft mij uiteindelijk doen beslissen om voor Wittenhorst te kiezen, terwijl ik me realiseerde dat ik op korte termijn zeker succes zou kunnen boeken bij Venlosche Boys.”
“Ik heb veel contact met Davy en ik merk dat hij tactisch sterk is en heel geïnteresseerd is naar hoe je voetbalideeën kunt omzetten naar trainingsvormen. Hoe blijf je vasthouden aan wat je wil en hoe kom je hier continue op terug in verschillende vormen? Tot dusver heb ik hierin gemerkt dat we een aardige match zijn”, aldus Van der Coelen.
Toen je in november tekende, zag de selectie er heel anders uit dan nu. Met welk gevoel kijk je terug op de afgelopen periode, waarin jullie je best hebben gedaan om de groep bij elkaar te houden?
“Ik ben altijd iemand die snel reflecteert op een periode of gebeurtenis. Had ik iets anders moeten doen om wellicht een ander resultaat te bereiken? Dit keer kan ik volmondig ‘nee’ zeggen. Tijdens de eerste gesprekken met spelers over het nieuwe seizoen, ben ik niet betrokken geweest. Ik vind dat je als nieuwe trainer, ook de periode waarin we zaten (medio februari), deze gesprekken moet overlaten aan de Technische Commissie en Davy. Ook was nog niet duidelijk of de competitie nog zouden worden hervat. Gedurende deze gesprekken ben ik wel op de hoogte gehouden van de uitkomsten van deze gesprekken. Natuurlijk vind ik het jammer dat een aantal ervaren krachten zijn gestopt, maar tegelijkertijd komt ook de ‘ontwikkelcoach’ in mij naar boven. Het is een mooie uitdaging om met de plannen die we hebben, hoe we willen gaan spelen, de inzet van Davy en het analysesysteem, dezelfde ambities na te streven met een jonger elftal.”
Helaas werden we verrast met het vertrek van een ervaren speler zonder dat de club hierin is meegenomen. Daardoor liepen we achter de feiten aan en heeft deze gang van zaken voor een bepaalde onrust gezorgd waar we nooit helemaal grip over hebben gekregen. Er waren wel jongens die twijfelden, waarna een soort domino-effect is ontstaan. Op een gegeven moment moesten wij ook duidelijkheid hebben en vroegen wij de spelers om een keuze te maken. Hierna hebben we actief gezocht naar andere spelers en hebben we verschillende gesprekken gevoerd. Allemaal met spelers uit de gemeente Horst aan de Maas, maar ze hadden (begrijpelijk) hun woord al gegeven bij hun huidige club. We beschikken nog steeds over een groep met ervaring, kwaliteit en grote talenten. Ik kijk met een goed gevoel terug én vooruit”, aldus Van der Coelen.
Je lijkt te moeten gaan bouwen aan een grotendeels nieuwe ploeg. Met welke ambities/doelstellingen ga je aan de slag?
“Als je de focus legt op ontwikkelen, komt presteren vanzelf. Daar geloof ik heilig in. Een aantal jaar geleden was ik gefocust op de korte termijn, ik wilde zo snel mogelijk de beste resultaten behalen. Het is nu even investeren, om daarna langer de vruchten van iets te kunnen plukken. Mijn visie als trainer is om aanvallend te voetballen en hoog druk te zetten, maar met de jeugdigheid van de groep, moet je wellicht de keuze maken wél hetzelfde te doen, maar iets verder terug op het veld. Van daaruit gaan we dan weer stappen vooruit zetten. Mijn ambities veranderen niet, er wordt toch het meest gekeken naar het resultaat. Het zal continue een balans worden tussen keuzes maken. Welke keuzes maken we in een training of wedstrijd om op de korte termijn resultaat te behalen en op de langere termijn ontwikkeling en groei te creëren? Het gaat een mooie uitdaging worden om hierin een balans te gaan vinden.”
Wittenhorst beschikt over een talentvolle jeugd en spelers die op de deur van de senioren kloppen. Hoe zie jij de komende jaren deze doorstroming tot stand komen?
“De visie van Wittenhorst is ten opzichte van een aantal jaar geleden veranderd. Toen speelden er vrij veel jongens van buiten de gemeente in Wittenhorst 1. Wat ik sterk vind aan de huidige visie, en daar sluit ik mij volledig bij aan, is dat de doorgaande lijn helder is. Als jij bij de JO19-1 op dat niveau de sterkste bent, stroom je door naar Wittenhorst 2, het hoogste opleidingselftal. Heb jij de kwaliteit en ben je goed genoeg, dan stroom je daarna snel door naar het eerste elftal. Dit is afgelopen seizoen precies gebeurd met Nick Driessen. Na een aantal trainingen werd al snel besloten hem door te schuiven. Belangrijk is om deze jongens eerst met het tweede elftal te laten trainen, want wat zeg je tegen al die spelers in het tweede als je iemand vanuit de JO19 direct doorschuift?
Afgelopen seizoen vielen enkele talenten een paar keer goed in, maar het is een wereld van verschil om incidenteel goed in te vallen of om structureel 26 wedstrijden goed te spelen. Daarom vind ik geduld heel belangrijk. Je zult moeten accepteren dat er moeilijke momenten komen, dat je een keer op de bank zult zitten en dat je met weerstand om moet gaan.
Soms zal je de keuze moeten maken om, wanneer je op een bepaalde positie wat minder kwaliteit hebt, een speler van buitenaf te halen. Jongens als Jeroen Verkennis en Dion van Horne hebben, ondanks hun jeugdige leeftijd, exceptionele kwaliteiten die bijdragen aan de ontwikkeling van medespelers en het elftal. Je moet wel zorgen dat, wanneer je drie goede backs heb klaarstaan vanuit de jeugd, je geen 22-jarige rechtsback van buitenaf gaat halen”, aldus Sjoerd.
Je hebt in jouw carrière tot dusver steeds een stapje hoger gemaakt. Heb je een bepaald plan uitgestippeld voor de komende jaren en wat is jouw (ultieme) doel binnen de voetballerij?
Van der Coelen: “Zolang ik mezelf blijf ontwikkelen, kunnen er kansen komen. Er is geen ideale route die ik heb uitgestippeld, maar mocht ik in de toekomst bijv. op Hoofdklasse of divisie niveau werken, is de kans groter dat je bij bepaalde clubs op de radar komt. Ik ben bevoegd tot en met assistent-trainer betaald voetbal. Gelukkig staat de KNVB er steeds meer voor open dat je zonder een achtergrond als profvoetballer, de UEFA-Pro opleiding kunt gaan volgen. Het is voor mij zeker een optie om op termijn deze stap te gaan zetten. Mijn ambitie is om werkzaam te worden binnen het betaald voetbal. Van je hobby je beroep maken is het mooiste wat er is!"
Je kent de competitie en weet over welke groep je beschikt. Heb je een beeld/enig idee tot waar jullie in staat zullen zijn?
“Dat is nu natuurlijk nog lastig om te zeggen. Ploegen als sv Venray, Venlosche Boys en ZSV beschikken over een goede spelerskern en blijven nagenoeg intact. Ik verwacht dat zij ‘gewoon’ weer bovenin mee zullen draaien. Daarnaast heeft een club als sv Deurne een aantal jaar geleden ook bepaalde keuzes gemaakt waarvan men nu de vruchten wil gaan plukken. Daarnaast is het ook de vraag hoe alle clubs en elftallen uit deze voetballoze periode gaan komen. In feite heb je ruim een jaar nauwelijks gevoetbald en is het maar de vraag hoe fit spelers daadwerkelijk zijn en hoeveel blessures er ontstaan. Onze ambitie is onveranderd: een stabiele eersteklasser willen zijn die mogelijk een keer een uitstapje maakt naar de Hoofdklasse. Op de korte termijn wordt dit, vergeleken met de vorige selectie, een grotere uitdaging. De ambitie blijft er echter wel. Misschien worden wij dit seizoen wel de gevaarlijke outsider.”
“De ambitie is en blijft om met eigen jeugd in de top van de 1e klasse te spelen. Wel denk ik dat dit altijd een mix zal blijven van eigen jeugd, jongens uit Horst aan de Maas en een enkeling van buiten de gemeente. Deze mix heb je wel nodig om minstens op dit niveau te kunnen blijven presteren. De kracht van Wittenhorst is dat er een aantal jaar geleden een visie is ontwikkeld en neergezet, waarvan nu de eerste jeugdspelers doorstromen. Met de driehoek ‘intensiteit, tactiek en passie’, kun je heel ver komen. Met een jeugdige groep kun je een keer op je bek gaan, maar als wij die driehoek erin kunnen slijpen binnen onze groep en je kunt met een bepaalde passie, tactiek en intensiteit gaan spelen, kun je ook in de 1e klasse resultaten boeken.”
Wij heten Sjoerd van harte welkom bij RKsv Wittenhorst en wensen hem alvast veel succes met zijn nieuwe uitdaging!
© RKsv Wittenhorst 2024 Website door Forwart sitemap privacy policy