Wittenhorst

Zoeken | Contact

Wittenhorst 1 en O23-1 klaar voor nieuwe uitdaging

Wittenhorst 1 en O23-1 klaar voor nieuwe uitdaging

17 juni 2023

Na het succesvolle seizoen 2022-2023 staan zowel Wittenhorst 1 als O23-1 voor nieuwe uitdagingen. Wittenhorst 1 zal na de zomerstop starten in de 4e Divisie (vroegere hoofdklasse). Een niveau met veel nieuwe tegenstanders, maar ook met meer wedstrijden. In totaal worden er aankomend seizoen 30 competitiewedstrijden afgewerkt (tegen 26 in het afgelopen seizoen). 

Vroege start

Om die reden zal Wittenhorst 1 ook eerder starten met de competitie. De eerste competitiewedstrijd staat gepland in het weekend van 26/27 augustus. In de 4e Divisie krijgt men te maken met tegenstanders die op zaterdag of zondag hun thuiswedstrijden spelen. Het zal ook even wennen zijn dat men niet direct meer bekerwedstrijden hoeft te spelen. Wittenhorst 1 zal pas in de beker instromen na de poulewedstrijden en belandt dan gelijk in de knock-out fase. De selectie van Wittenhorst 1 en ook de technische staf rondom dit team is inmiddels gereed. Naast hoofdtrainer Sjoerd van der Coelen is Davy Beerens de 1e assistent. Davy gaat daarnaast starten met de cursus UEFA-B van de KNVB en zijn stage doorlopen bij Wittenhorst 1. Naast Davy wordt Freek Thoone als stagiair/assistent toegevoegd aan de staf. Hij volgt de UEFA-A cursus van de KNVB. Freek is de afgelopen seizoenen hoofdtrainer geweest bij Melderslo 1. John Roox (onlangs al voorgesteld) completeert als nieuwe keeperstrainer de technische staf. Hij is ook verantwoordelijk voor de keepers van O23-1 en JO19-1.

Voorbereiding

Gezien de korte zomerstop wil hoofdtrainer Sjoerd van der Coelen eind juni al starten met het eerste blok van de voorbereiding. De trainingen met de nieuwe selectie van Wittenhorst 1 (aangevuld met enkele spelers van O23-1/JO19-1) zullen starten op dinsdag 20 en 27 juni en donderdag 22 en 29 juni. Daarna kan iedereen even afschakelen en genieten van een welverdiende vakantie. De start van het tweede blok van de voorbereiding begint op donderdag 3 augustus. 

Dispensatie

Ook de selectie van het hoogste opleidingsteam O23-1 is inmiddels rond. Zij starten in Divisie 3, wederom een halfjaarlijkse competitie met promotie-/degradatieregeling. De KNVB heeft na een evaluatie met alle clubs die deelnemen aan de O23 competities besloten om komend seizoen max. 2 dispensatiespelers toe te staan zonder leeftijdsrestrictie. Dat biedt clubs (en vooral de spelers) wat meer flexibiliteit in het maken van speelminuten. De leeftijdsgrens voor keepers blijft 25 jaar.

Doorstroom

Positief te vermelden is dat Koen Jenniskens definitief is doorgestroomd vanuit O23-1 naar de selectie van Wittenhorst 1. De nieuwe groep van O23-1 bestaat momenteel uit 16 spelers en 2 keepers. Naast de spelers die afgelopen seizoen al deel uitmaakten van deze selectie (Luuk Mooren, Daan Driessen, Sem Derix, Maik Heijer, Juup Christiaens, Willem Verbruggen, Jordi Tijssen, Michel Hegger, Finn Grubben, Rens Willemsen en Jelle Janssen) stromen Pim van Schendelen en Wout Vosbeek door vanuit de JO19-1 selectie. 

Nieuwelingen

Daarnaast sluiten Seif Ben Aicha (Sportclub Irene), Adam Borg (De Treffers), Ruben Laugs (VVV-Venlo), Ruud Christiaens (Melderslo) en Stijn Huntjens (VVV-Venlo) als nieuwelingen aan. Zoals al eerder vermeld wordt Leon Theuws de nieuwe hoofdtrainer van O23-1, met Niels van de Hee als zijn 1e assistent. René Hoogers sluit aan als stagiair/assistent. René was de afgelopen jaren hoofdtrainer bij Kronenberg 1 en wil zich als trainer verder doorontwikkelen. Hij gaat de UEFA-B opleiding volgen en ziet Wittenhorst als de juiste stap om als stagiair/assistent aan de slag te gaan bij O23-1.

Net als vorig seizoen heeft de Technische Commissie de selecties voor Wittenhorst 1 en O23-1 weer intact kunnen houden tot een groep van 38 spelers.

Uitstroom

Doordat er binnen de O23-1 competities met leeftijdsgrenzen wordt gewerkt is een gevolg hiervan dat sommige spelers het hoogste opleidingsteam dienen te verlaten omdat ze te ‘oud’ zijn. Na dit seizoen zullen Jeroen Reijnders, Erik Beelen en Ken Alaerds om die reden uitstromen bij O23-1. Jeroen Reijnders vertrekt naar SV United (3e klasse) en Ken Alaerds naar zijn oude club Hegelsom (3e klasse). Erik Beelen gaat spelen in een vriendenteam binnen Wittenhorst. Daarnaast stoppen Ruben van Helvoort en Koen Saris met prestatief voetbal vanwege een blessure waardoor ze al langere tijd niet meer in actie konden komen afgelopen seizoen.

Tom Alaerds, Joeri Arts en Robbin Clabbers mogen op basis van hun leeftijd komend seizoen nog wel uitkomen in O23-1, maar gaan hun geluk beproeven bij Hegelsom. Tenslotte heeft Sven Kuijpers besloten een jaartje te stoppen omdat hij voetbal niet meer wil combineren met zijn studie in Nijmegen.

Uit de JO19-1 stromen twee talentvolle spelers door naar de seniorenselectie: Pim van Schendelen en Wout Vosbeek. Beiden hebben afgelopen seizoen al speelminuten gemaakt in O23-1. Daarnaast zijn er zeven spelers uit JO19-1 die om verschillende redenen niet doorstromen. Sommige spelers haken af doordat ze te maken hebben met een chronische blessure waardoor spelen op hoog prestatief niveau niet meer mogelijk is. Anderen kiezen voor het spelen op recreatief niveau met vrienden in een lager seniorenteam bij Wittenhorst óf zijn niet doorgeselecteerd voor O23-1. Tenslotte kiezen sommige spelers voor een andere omgeving dan Wittenhorst, wat we als club natuurlijk respecteren. Voor al deze spelers staat de deur altijd open mochten ze t.z.t. weer besluiten om terug te willen keren bij Wittenhorst.

Beleid

In het nieuwe seizoen komt ca. 70% van de voltallige seniorenselectie uit de eigen voetbalopleiding van Wittenhorst. Nog steeds een significant aantal spelers waarop we als club trots mogen zijn. Wittenhorst streeft ernaar dat de selectie Wittenhorst 1/ O23-1 uit 80% eigen opgeleide spelers bestaat. Dit streven is gebaseerd op het feit dat we onze sportieve ambities altijd in balans willen houden met een herkenbaar team wat in het weekend met elkaar op het veld staat te spelen. Aangezien Wittenhorst 1 vanaf komend seizoen een trede hoger gaat spelen wordt het een interessant seizoen, aangezien de club als doelstelling in het technisch beleidsplan heeft opgenomen om een stabiele eersteklasser te zijn. Dat zijn we inmiddels 11 seizoenen achter elkaar geweest. Een resultaat wat met name voorkomt uit een gedegen eigen voetbalopleiding aangevuld met spelers uit de regio die extra toegevoegde waarde leveren, zowel als voetballer en als persoon. Zij dienen net als de eigen opgeleide spelers te voldoen aan het ‘DNA’ van een Wittenhorst speler. Daarbij maken we onderscheid tussen hoe een speler zich profileert ‘Binnen de lijnen’ en ‘Buiten de lijnen’.

‘Binnen de lijnen’

  • Toont initiatief;
  • Beschikt over zelfregulerend gedrag;
  • Is oplossingsgericht ingesteld;
  • Is multifunctioneel inzetbaar;
  • Overheerst in de 1 tegen 1 situatie;
  • Wil zich iedere training en wedstrijd verbeteren.

‘Buiten de lijnen’

  • Beschikt over zelfregulerend gedrag;
  • Heeft respect voor iedereen;
  • Toont betrokkenheid binnen de vereniging;
  • Voelt zich veilig en thuis binnen de vereniging

Personele wijzigingen in de Wittenhorst selectie senioren/bovenbouw richting seizoen 2023-2024

Uitstroom

Wittenhorst 1:

  • Martijn van Ooijen: vertrekt naar SV United (3e klasse)
  • Jeffrey Cuppen: vertrekt naar De Gunners (4e klasse)
  • Ruben van Helvoort: stopt met voetbal

Wittenhorst O23-1:

  • Jeroen Reijnders: vertrekt naar SV United (3e klasse)
  • Ken Alaerds, Tom Alaerds, Joeri Arts, Robbin Clabbers: Hegelsom (3e klasse)
  • Sven Kuijpers en Koen Saris: stoppen met voetbal
  • Erik Beelen: lager team binnen Wittenhorst

Wittenhorst JO19-1:

  • Sjeffrie Swinkels: vertrekt naar BVV’27 (5e klasse)
  • Rens Gruntjens: vertrekt naar vriendenteam SSA S.V. Lottum-GFC’33
  • Nick Verdellen, Willem Versteegen, Quin Welles (lager team binnen Wittenhorst)
  • Omar Katolo en Loek Janssen: stoppen met voetbal

Instroom/Doorstroom

Extern Wittenhorst 1 selectie:

  • Jeffrey Rijkers (RKMSV)
  • Luc van Kuijck (Melderslo)
  • Ruben Peulen (Venlosche Boys)
  • Koen Jenniskens (vanuit Wittenhorst O23-1)

Extern O23-1 selectie:

  • Seif Ben Aicha (Sportclub Irene)
  • Ruud Christiaens (Melderslo)
  • Adam Borg (De Treffers)
  • Ruben Laugs (VVV-Venlo)
  • Stijn Huntjens (VVV-Venlo)

Doorstroom vanuit eigen jeugd (JO19-1)

  • Pim van Schendelen
  • Wout Vosbeek

Aankomende week zullen we in een apart artikel communiceren over de nieuwe selectie van de VR1.