Wittenhorst

Zoeken | Contact

Dominique Janssen met Nederland onder 19 naar EK Finale

24 juli 2014

RKsv Wittenhorst is trots, want Vrouwen onder 19, met Dominique Janssen in de gelederen, heeft historie geschreven door voor het eerst een EK-finale te bereiken. De unieke stunt werd geleverd door donderdagavond in de halve eindstrijd Ierland uiterst overtuigend met 4-0 te verslaan. Zondag speelt de ploeg de finale tegen Spanje.

Enthousiast vielen de speelsters van Onder 19 elkaar in het Noorse Mjøndalen in de armen. De Oranjeleeuwinnen gaan met de finaleplaats namelijk niet alleen als beste Onder19-team ooit de boeken in. Ze houden, na hun beste wedstrijd van het toernooi, met hun prestatie ook hun droom om de Europese titel te winnen levend.

Prima eerste helft

Na een remise tegen Noorwegen, winst tegen zowel Schotland als België ging het als tweede de poule door, waarna Ierland wachtte. Dat land plaatste zich in de EK-kwalificatiefase nota bene pas als beste tweede, overigens achter poulewinnaar Nederland, maar wist met drie EK-overwinningen vervolgens verrassend overtuigend de halve finale te halen.

Hoewel Ierland Nederland in het EK-kwalificatietoernooi nog op 0-0 kon houden, was het, op zo’n drie kwartier rijden van Oslo, nu tegen een uiterst fris en uitstekend spelen Oranje geen partij. Al na vier minuten zette centrale verdediger Danique Kerkdijk Vivianne Miedema geheel vrij voor het doel. Die Ierse doelvrouw kon de inzet van de topschutter eerst nog pareren, maar in tweede instantie kon Miedema met een verdediger vlak naast haar, van dichtbij binnenglijden.

Miedema weer op dreef

Miedema was tien minuten voor rust weer de aangever voor de treffer van Jeslynn Kuijpers. De opgekomen rechtsbuiten nam de bal mee en knalde in de korte hoek binnen. De Iersen konden daar niet of nauwelijks een kans tegenover stellen. En mochten de Iersen nog de hoop hebben gehad het tij na rust nog te keren, dan werd die door Miedema al snel de kop in gedrukt. Op aangeven van Kuijpers liep de inmiddels topscorer van het toernooi de bal al een minuut na de pauze binnen. Met een droge knal maakte ze er even later ook nog 4-0 van.

Eerste finale ooit

Spanje versloeg in de andere halve finale het voor eigen publiek spelende Noorwegen met 2-0. Spanje speelde de finale al drie keer eerder en won het toernooi in 2004. Zweden en Engeland waren in poule B al na de poulefase uitgeschakeld.

Het UEFA Women's European Under-19 Championship duurt tot 27 juli. De groepswinnaars van de zes Elitepoules, én de beste nummer twee, voegden zich bij het gastland. Doordat titelhouder Frankrijk en het altijd sterke Duitsland afwezig zijn, aasden veel landen op de Europese titel. De finale is zondag 27 juli om 18 uur in het Ullevaal Stadion in Oslo en wordt live uitgezonden op Eurosport.

De halve finale op het EK 2010 was voor Nederland de beste prestatie tot nu toe. Het team wist zich in 2003, 2006 en 2011 voor het toernooi te plaatsen, maar strandde toen steeds in de poulefase.

Statistieken:

Nederland - Ierland: 4-0 (2-0).

Scoreverloop: 4. Miedema 1-0, 34. Kuijpers 2-0, 46. Miedema 3-0, 55. Miedema 4-0.

Gele kaart: Van Wynendaele en Mourmans.

Opstelling Nederland: Jennifer Vreugdenhil, Lucie Akkerman, Dominique Janssen, Danique Kerkdijk, Danielle Kuikstra (74. Corine Peels), Kim Mourmans (76. Sharon Bruinenberg), Jeslynn Kuijpers, Inessa Kaagman (c), Vivianne Miedema (83. Lineth Beerensteyn), Jill Roord, Laura Strik.