Wittenhorst

Zoeken | Contact

Kledinggebruik: De ‘R’ is weer in de maand!

20 oktober 2013

De herfst kan wisselvallig zijn, het ene moment schijnt het warme ‘herfstzonnetje’ en het andere moment waai je bijna van het veld af door de gure wind. Belangrijk is het daarom dat je altijd voorzorgsmaatregelen neemt als je naar trainingen/wedstrijden gaat.

Alle jeugdspelers dienen vanaf nu een trainingspak bij zich te hebben in hun tas! Afhankelijk van de weersomstandigheden dien je dit aan te trekken. De trainers bepalen of je wel of niet een trainingspak aan dient te trekken voor een training dan wel een wedstrijd.

Het dragen van een trainingspak voorkomt dat je te snel afkoelt in bepaalde situaties. Draag het trainingspak ook tijdens de training als de buitentemperatuur lager dan 10 graden is. Te grote afkoeling vergroot de kans op spierblessures. Bovendien neemt door een te lage lichaamstemperatuur het prestatievermogen af.

Onderstaand vindt je nog wat extra (koop)tips over voetbalkleding en wanneer je deze nu het beste wel of niet kunt dragen.

Tips bij aankoop voetbalkleding

Bij voetbalkleding zijn verschillende eigenschappen van belang. Kleding moet bijvoorbeeld comfortabel zitten, een goede vocht- en temperatuurregeling hebben en makkelijk te onderhouden zijn. Wil je weten waar goede voetbalkleding precies aan moet voldoen? Bekijk dan onderstaande kooptips:

  • Koop kleding die functioneel, licht en comfortabel is, en die bewegingen niet belemmert. Je moet er vrij in kunnen bewegen zonder irritaties door naden of ritsen. De kleding mag niet te zwaar zijn en daarbij niet knellen en schuren. Dat kan je bloedsomloop en bewegingen belemmeren en schaafwonden veroorzaken. Let bij aankoop dus goed op naden, ritsen, enzovoorts die irritaties kunnen veroorzaken. Met lichte, soepele kleding voorkom je zulke voetbalblessures.
  • Koop voetbalkleding die ‘ademt’ en zorgt voor een goede vocht- en temperatuurregeling.
  • Vooral als je voetbalt in een warme omgeving is dit belangrijk. Je kleding moet het zweet goed afvoeren, zodat je voldoende afkoelt tijdens het voetballen. Zo houd je je lichaamstemperatuur ‘constant’. In een koude omgeving zorgt een goede vocht- en temperatuurregeling ervoor dat de huid relatief droog blijft. Wind en regen kunnen niet binnendringen en je koelt door het zweten niet te veel af. Zowel tijdens als na het voetballen niet.
  • Vermijd kleding van puur katoen. Deze neemt je zweet wel op, maar voert dit vervolgens niet goed af. Je kleding wordt dan nat en weegt daardoor meer. Dit vermindert het comfort en koelt je te snel af na het voetballen.
  • Kies bij voorkeur voor kleding van een synthetische vezel (zoals Gore-Tex). Dat laat het zweet door, blijft droog en is comfortabel. Katoen in combinatie met een synthetische vezel is ook aan te raden.
  • Koop voetbalkleding van goede kwaliteit en die makkelijk te onderhouden is.
  • Voetbalkleding moet van goede kwaliteit zijn. Na iedere training of wedstrijd moet je deze immers wassen. Je wilt ‘vervorming’ voorkomen door vaak wassen of wassen op een hoge temperatuur. Als je voetbalt op gras loop je gras- en moddervlekken op, waarvoor wassen op hoge temperatuur nodig is.
  • Pas bij het wassen vooral op voor het krimpen van je sportkleding. Dit is vaak het geval bij kleding van katoen of van een samenstelling van katoen en synthetische materialen. Koop een maatje groter van zulke kleding.
  • Kies een model broek dat past bij je lichaam.
  • Kies een lange of korte broek waar je je goed in voelt. Ben je iets zwaarder? Kies dan eerder een lang model. Daarmee verminder je wrijving tussen je dijen.
  • Koop een slidings- of liesbroek of een maillot voor onder je sportbroek bij koud weer.
  • Een zogenoemde slidings- of liesbroek van kunststof (neopreen) of een maillot beschermt je spieren als het koud is en voorkomt zo blessures.
  • Laat je niet leiden door uiterlijk en prijs van voetbalkleding.
  • Er bestaan vele soorten sportbroekjes, t-shirts en trainingspakken, die aansluiten bij de ‘modegrillen’ van fabrikanten en ontwerpers. Deze kleding heeft niet altijd de gewenste eigenschappen.

Invloed van het weer op voetbalkleding

Welke voetbalkleding je buiten draagt, is afhankelijk van het weer. Bij koud weer gelden hele andere regels dan bij warm weer of regen:

Kleding bij (extreem) lage temperatuur

  • Draag warmere kleding bij koud weer. Kies bijvoorbeeld voor een thermoshort en een shirt met lange mouwen in plaats van korte mouwen. Draag ook altijd een trainingspak voor en na het voetballen. En draag eventueel een paar handschoenen.
  • Draag bij koud weer en/of vochtig weer kleding die je warmte vasthoudt. Doe dit ook bij veel wind. Je kunt kiezen uit een groot aanbod aan sportkleding van specifieke stoffen die warmteverlies tegengaan bij kou, vocht en wind.
  • Trek bij koud weer meerdere lagen kleding aan. Draag bijvoorbeeld de volgende lagen:
  • laag 1: dunne kunststof onderkleding (bijvoorbeeld van hightech polyester). Zulke onderkleding voert transpiratievocht goed af en neemt vocht nauwelijks op. Hierdoor krijg je het minder snel koud dan wanneer je kleding vocht vasthoudt;
  • laag 2: iets dikkere ‘warmtelaag’ (bijvoorbeeld een shirt met lange mouwen);
  • laag 3: winddicht en waterdicht (ademend) trainingspak (voor en na de training).
  • Is het heel erg koud? Draag dan een zogenoemde slidings- of liesbroek van kunststof (neopreen) onder je sportbroek. Zo’n broek beschermt je spieren als het koud is en voorkomt zo blessures. Je kunt ook een maillot dragen in plaats van een slidings- of liesbroek.
  • Bij extreem lage temperaturen (vorst) is het beter om kinderen jonger dan 10 jaar liever niet buiten te laten voetballen als het kouder is dan 10 graden. Zij zijn gevoeliger voor kou dan volwassenen. Houd hier als sportleiding rekening mee en last wedstrijden af als dat nodig is. Je kunt een buitentraining vervangen door een indoortraining.

 Kleding als het regent

  • Draag een regenjack als het regent tijdens het voetballen, de training of warming-up voorafgaand aan de wedstrijd. Deze moet in de eerste plaats ondoordringbaar zijn, maar wel ‘ademend’. Kies een regenpak van bijvoorbeeld de stof ‘Gore-Tex’. De waterafstotende eigenschap van regenkleding verdwijnt bij veel wassen. Je voorkomt dit door een speciaal product dat water afstoot op je pak te spuiten.
  • Draag liever geen plastic en nylon regenjacks. Deze zijn van binnen naar buiten en van buiten naar binnen ondoordringbaar: de neerslag komt er niet doorheen, maar het zweet kan ook niet weg.