Wittenhorst

Zoeken | Contact

Nieuwe richtlijn: Alleen aanvoerders mogen nog met scheidsrechters overleggen

Nieuwe richtlijn: Alleen aanvoerders mogen nog met scheidsrechters overleggen

28 augustus 2024

Vanaf het seizoen 2024/’25 geldt er een nieuwe regel in zowel het amateur- als betaald voetbal. Alleen aanvoerders mogen belangrijke beslissingen met de scheidsrechter bespreken. Deze maatregel is ingevoerd om respect en sportiviteit op het veld te bevorderen. Het is cruciaal dat iedereen vanaf de start van de competitie de aangescherpte richtlijn voor protest richting scheidsrechters begrijpt en naleeft. Deze verantwoordelijkheid ligt bij alle betrokkenen: scheidsrechters, spelers, trainers, kader/begeleiders, scheidsrechterscoördinatoren, bestuurders en hoofd-opleiding.

De richtlijn, geldig vanaf de O13, benadrukt respectvolle communicatie tussen aanvoerders en scheidsrechters. Scheidsrechters kunnen uitleg geven over belangrijke beslissingen, maar alleen in situaties die onduidelijk of wedstrijdbepalend zijn. Bij overtreding van de richtlijn gebruikt de scheidsrechter een handgebaar om commentaar te stoppen en verwijst spelers naar hun aanvoerder. Scheidsrechters tolereren een korte emotionele reactie, maar stellen direct grenzen.

Wat verandert er?

  • Alleen de aanvoerder mag met de scheidsrechter praten over belangrijke beslissingen.
  • Teamgenoten moeten wegblijven bij de scheidsrechter. Doen ze dit niet of gedragen ze zich niet respectvol, dan krijgen ze een gele kaart.
  • Als de aanvoerder op de bank zit of niet (meer) aanwezig is,  dan moet een veldspeler deze rol overnemen en aan de scheids duidelijk maken.

Deze regel geldt voor iedereen, van de Eredivisie tot de amateurcompetities. Zorg dat je op de hoogte bent en draag bij aan een sportief seizoen! Samen stimuleren we sportiviteit op de voetbalvelden. Veel plezier dit seizoen.

Foto: KNVB Media via knvb.nl